Brokułowe drzewka, czyli letnia potrawa knedelkowian

Kończą się wakacje, lato niedługo zamieni się w jesień. „Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci” wydawnictwa Jedność podaje ciekawy pomysł na przedłużenie letnich doznań. Przepis na brokułowe drzewka oczaruje niejednego smakosza. I nie mamy na myśli tylko najmłodszych. Dorośli też pokochają to danie. 

Przygotujcie:

  • dwa kubki mąki krupczatki
  • kostkę masła i trochę masła do wysmarowania blaszki
  • trzy łyżki wody
  • cztery jajka
  • brokuły
  • kilkanaście strąków żółtej lub zielonej fasolki
  • dwie marchewki
  • puszkę zielonego groszku (albo ugotowany świeży lub mrożony)
  • kubek śmietany
  • kubek startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • blaszkę do pieczenia
  • garnek
  • stolnicę
  • folię spożywczą

Wsyp na stolnicę mąkę. Dodaj jajka, pokrojone na kawałki masło, sól oraz wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw, aby wystygły. Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej, wrzącej wody.  Gotuj je 3-4 minuty. Schłodzonym ciastem wylep posmarowaną masłem blaszkę. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15-20 minut. Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolek ułóż płot, z plasterków marchewek – owoce, a z groszku tło. Włóż blaszkę na 10 minut do gorącego piekarnika. Wymieszaj w kubku śmietanę z tartym serem, trzema jajkami, solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszkę, Wylej delikatnie na ciasto z warzywami zawartość kubka i wstaw blaszkę z powrotem do piekarnika na 10 minut.

Oto efekt końcowy. Wygląda jak dzieło sztuki. W dodatku jest jadalne!

CECYLKA-05-Zielono-oliwkowa-34_male

Podobne artykuły