Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na talerzyku

Zbliża się Dzień Taty. Co zrobić, żeby ten dzień był bardzo wyjątkowy? Na pomoc przychodzi nam Cecylka Knedelek i książka kucharska dla dzieci. Znajdziemy tam przepis na wyjątkowe słoneczniki, które swoim smakiem zachwycą każdego Tatę.

Przygotujcie:

  • opakowanie serka homogenizowanego
  • półtora kubka pszzennej mąki
  • pół kubka mąki krupczatki
  • trzy czubate łyżki cukru
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pięć łyżek oleju
  • pięć łyżek mleka
  • dwa żółtka
  • kilka połówek brzoskwiń
  • kilka miętowych łodyżek z listkami
  • stolnicę
  • sitko do przesiewania mąki
  • wałek do ciasta
  • blaszkę do pieczenia
  • folię aluminiową

Włóż do miseczki serek, wsyp cukier, dodaj żółtka, wlej mleko oraz olej. Wymieniaj wszystkie składniki drewnianą łyżką. Następnie przesiej na stolnicę mąkę: pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia, przygotowaną wcześniej serową masę i szybko zagnieć ciasto. Potem rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą dużego kubka wykrawaj z niego krążki. Na każdym krążku ułóż połówkę brzoskwini. Ponacinaj ciasto tak, aby powstały płatki słonecznika. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Potem je wyjmij, połóż na talerzu i ozdób miętowymi łodyżkami z listkami.

Oto efekt końcowy. Rozczuli każdego Tatusia.

CECYLKA 02 Zolto-pomaranczowa 125-1
autor: Wojciech Bryś

Z serowego ciasta możesz wykonać także inne kwiatki. Ich środkami mogą być na przykład winogrona, truskawki, kawałki ananasa lub suszone śliwki. Więcej wspaniałych przepisów znajdziecie w „Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci” wydawnictwa Jedność.

Podobne artykuły