Burgery z grilla z cukiniowymi frytkami

Burgery z grilla z grillowanymi frytkami z cukinii to ciekawa propozycja, którą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich podczas weekendowego spotkania przy grillu.

Mięso opiekane w ten sposób pozostaje soczyste, a chrupiąca bułka i świeże warzywa dodatkowo podkreślają jego smak. To połączenie różnorodnych, ale też wspaniale uzupełniających się aromatów sprawia, że kompozycja jest wyrazista i bardzo oryginalna.

Propozycja ta jest również dowodem na to, że domowy „fast food” może być nie tylko zdrowym, ale i pełnowartościowym posiłkiem.

Burgery z grilla

Składniki na 4 porcje

BURGERY

  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1  małe opakowanie świeżego szpinaku
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 duży pomidor
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mocno dojrzałe awokado
  • majonez
  • sos BBQ

FRYTKI Z CUKINII

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 szczypty soli

Wszystkie składniki burgerów łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż mięso wciągnie całą wodę. Masę mięsną dzielimy na 4 części i formujemy odrobinę większe od średnicy bułki burgery, które następnie grillujemy na przeznaczonej do tego celu tacce aluminiowej. Mniej więcej 3-4 minuty przed zdjęciem burgerów z grilla umieszczamy na nich ser.

W czasie, w którym grilluje się mięso, na osobnej tacce grillujemy boczek, krążki cebuli oraz pokrojone w słupki, nasmarowane oliwą oraz oprószone czosnkiem i solą cukinie.

Po zdjęciu z grilla zarówno mięsa jak i warzyw, na rozgrzanym ruszcie (przez około pół minuty) podpiekamy przekrojone na pół bułki.

Spód każdej bułki smarujemy majonezem, a następnie warstwami układamy: szpinak, mięso, boczek, cebulę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki awokado, pomidora oraz ogórek konserwowy. Wierzchnią część bułki smarujemy sosem BBQ.

Burgery z grilla

Burgery podajemy z cukiniowymi frytkami oraz dodatkową porcją majonezu.

Podobne artykuły