Curry z dyni

Najwyższa pora na wprowadzenie do swojej kuchni dyni. Jej właściwości zdrowotne oraz walory smakowe uczyniły z niej niekwestionowaną królową jesiennych dań i wypieków. I to właśnie jesienią mamy dostęp do największej ilości jej odmian.

Aromatyczne curry z dodatkiem ciecierzycy oraz szpinaku to niezwykle wyraziste w smaku danie, które jednocześnie jest bardzo lekkie, a dzięki obecności rozgrzewających przypraw świetnie sprawdzi się jako danie na chłodne, jesienne wieczory.

Dodatkowo przygotowanie go zajmie Wam nie więcej niż pół godziny, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

curry-z-dyni-arena-1

SKŁADNIKI:

  • ok.500- 600 g pokrojonej w niewielką kostkę dyni hokkaido
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1-2 papryczki peperoni
  • 3 garści świeżego szpinaku typu baby
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 pełne łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 250 ml wody

 DODATKOWO:

  • ryż jaśminowy

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek, a po około 3 minutach dodajemy imbir, curry, kurkumę oraz pokrojoną papryczkę. Całość chwilę smażymy (cały czas mieszając), a następnie wlewamy wodę.

Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy 2 spore szczypty soli, dynię oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut (do czasu, aż dynia zmięknie). Jeśli w tym czasie sos mocno zgęstnieje, dodajemy więcej wody.

Pod koniec gotowania dodajemy przecedzoną i opłukaną cieciorkę oraz przecier pomidorowy (nie koncentrat!) i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy i podajemy w ryżem.

curry-z-dyni-arena-2

Podobne artykuły