Dyniowe placki, czyli ciepłe paczuszki

Rozpoczęła się jesień, a wraz z nią sezon na cudowne dynie. Można z nich wyczarować nie tylko zabawne lampiony, ale też pyszne dyniowe zupy i placki. Przepis na takie smakołyki znajdziecie w książce wydawnictwa Jedność „Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci”

Przygotujcie:

  • dwa kubki utartej dyni
  • około czterech czubatych łyżek pszennej mąki
  • dwa jajka
  • dwie łyżki cukru (i jeszcze trochę do posypania placków)
  • dwie łyżki jogurtu
  • oliwę
  • patelnię
  • miskę
  • drewnianą łyżkę
  • łopatkę
  • mikser
  • kubek

Oddziel białka od żółtek. Białka powinny spłynąć do misy miksera, a żółtka powędrować do kubka. Wsyp dynię do miski. Dosyp do niej mąkę, cukier, dodaj jogurt i żółtka. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Potem ubij białka na sztywną pianę, dodaj je do dyniowej masy i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Teraz wlej na patelnię olej. Kiedy będzie gorący, za pomocą łyżki kładź na patelnię placuszki. Smaż z obu stron. Następnie przełóż je na talerz i posyp cukrem.

arena_foto_artykulowececylka_srodek

Podobne artykuły