Gazpacho z oliwą bazyliową i grzankami z szynką serrano

Sierpień to miesiąc, w którym pomidory zdecydowanie wiodą prym. W tym czasie na straganach można znaleźć ich najróżniejsze odmiany, kuszące kolorami i zapachami. To także najlepszy czas na eksperymentowanie i przygotowywanie nowych dań z ich dodatkiem, ponieważ właśnie teraz smakują najlepiej. Gazpacho to hiszpańska zupa, od której musicie zacząć. Ten chłodnik z pomidorów z dodatkiem ogórka i papryki nadaje się nie tylko na lekki obiad, można go trzymać w lodówce i dorzucając kostki lodu popijać jako koktajl w upalne dni.

Gazpacho - najlepszy przepis

3 porcje

GAZPACHO

  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 większy ogórek (najlepiej gruntowy)
  • 1/4 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża kromka białego chleba
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo kawałek pomidora, ogórka i papryki pokrojone w kostkę

OLIWA BAZYLIOWA

  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii

GRZANKI Z SZYNKĄ SERRANO

  • 6 kawałków bagietki
  • 6 plasterków szynki serrano

Pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać do nich obranego i pokrojonego ogórka, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chleb  bez skórki, porwany na kawałki. Całość doprawić octem, solą oraz pieprzem i zmiksować na zupę. Gdyby wyszła za gęsta, należy dolać wody. Zupę przelać do dzbanka i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.

W międzyczasie przygotować oliwę, podgrzewając ją w garnku. Oliwa powinna być podgrzana do takiego momentu, aby po wrzuceniu listka bazylii zaczynała skwierczeć. Należy uważać aby nie podgrzać jej za bardzo. Po zagrzaniu zdjąć ją z ognia i wrzucić do niej obrane listki bazylii. Zaczekać, aż przestaną skwierczeć, po czym oliwę z bazylią przesączyć przez czystą ściereczkę lub gazę. Odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. Kawałki bagietki owinąć szynką i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut aż grzanki ładnie się zrumienią, a z szynki wytopi się tłuszcz.

Gazpacho - najlepszy przepis

Schłodzony chłodnik podawać z grzankami, udekorowany warzywami pokrojonymi w kostkę oraz polany oliwą bazyliową.

SMACZNEGO!

Najlepszy blender

Podobne artykuły