Kolorowe kanapeczki Cecylki Knedelek

Co zrobić, aby śniadanie nie wyglądało codziennie tak samo? Jak zachęcić najmłodszych do zjadania wszystkiego z talerza? Na pomoc przychodzi nam Cecylka Knedelek i Jej książka kucharska.


Pyszne i piękne kanapki są tak wspaniałe, że nie oprze się im nawet największy niejadek. W weekendy możecie je przygotować wraz z dzieckiem. Maluch będzie szczęśliwy smarując chleb albo wycinając foremką ser lub ogórki.

Przygotujcie:

  • kilka kawałków chleba
  • kilka plastrów żółtego sera
  • dwie łyżeczki masła
  • cebulę
  • kilkanaście ziaren kukurydzy (mogą być z puszki)
  • kawałek papryki
  • kawałek ogórka
  • kilka tymiankowych, pietruszkowych łodyżek i listków
  • kawałek marchewki
  • nóż
  • deskę do krojenia lub talerzyk
  • łyżeczkę

Za pomocą nożyka wytnij z chleba i sera taką samą liczbę kwadratów. Następnie posmaruj chlebowe kwadraty masłem i przykryj je serowymi. Na każdej kanapce ułóż dekorację z marchewek, kukurydzy, papryki, cebuli, ogórka, ziołowych liści i łodyżek. Ułóż kanapeczki na talerzu lub desce. Możesz przygotować także kanapki z białym lub wędzonym serkiem, rzodkiewkami, pomidorami lub sałatą.

Oto efekt końcowy. Czyż nie wygląda apetycznie?

Gotowanie dla dzieci - Kanapeczki Cecylki Knedelek
autor: Wojciech Bryś

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów zajrzyjcie do książki „Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci” wydawnictwa Jedność.

Podobne artykuły