Mufinki z czereśniami, czyli ciasteczka na makowej polanie

Lato i pyszne, słodkie owoce to połączenie, które uwielbiają wszyscy. A co z niejadkami, którzy za nic w świecie nie wezmą do ust sezonowych przysmaków? Z pomocą przychodzi nam „Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci”, wydawnictwa Jedność. Znajdziemy tam przepis na wspaniałe mufinki z czereśniami, którym naprawdę ciężko się oprzeć. 

Przygotujcie:

  • pół kostki masła
  • dwa kubki mąki
  • trzy jajka
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kubek cukru
  • szklankę maślanki lub jogurtu
  • garść czereśni (kilka na każdą mufinkę)
  • trochę tłuszczu do wysmarowania papierowych foremek
  • odrobinę soli
  • mikser
  • drylownicę
  • blaszkę z miseczkami
  • papierowe foremki
  • trzepaczkę

Umyj czereśnie i wydryluj je. Potem starannie umyj jajka pod bieżącą wodą. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w garnku, a żółtka w kubku. Następnie do misy miksera wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na kawałki masło, żółtka i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dodaj do białek odrobinę soli, ubij je na sztywną pianę. Przełóż do masy z żółtkami i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Posmaruj papierowe foremki tłuszczem, połóż je na blaszce i do każdej włóż łyżkę ciasta oraz kilka czereśni. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 -25 minut.

Oto efekt końcowy:

muffiny_artykul
fot: Wojciech Bryś

Tak podane owoce powinny przekonać każde dziecko do jedzenia. Więcej przepisów i inspiracji znajdziecie w książce „Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci”.

Podobne artykuły