Owsiana tarta z truskawkami i rabarbarem

Dokoła zazieleniło się przyjemnie, a na straganach pięknie się zaczerwieniło. Sezon na długo wyczekiwane truskawki rozkwitł w pełni. Kiedy tylko najecie się nimi do syta, odłóżcie kilka garści i przygotujcie pyszną tartę. To kruche ciasto oprócz truskawek i octu balsamicznego, który doskonale podkręca ich smak, zawiera jeszcze rabarbar i nasiona chia. Wszystko na moim ulubionym owsianym spodzie. Gdy sezon na truskawki przeminie, nie krępujcie się zamienić ich na inne sezonowe owoce.

Tarta z truskawkami i rabarbarem - everyday favours

Forma – o średnicy 25 cm

CIASTO

  • 120 g płatków owsianych
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE

  • 400 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka nasion chia (szławii hiszpańskiej)
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mała garść migdałów

W misce umieścić zmiksowane na drobno płatki owsiane, mąkę pszenną, brązowy cukier, nasiona chia oraz sól. Wszystko razem wymieszać, po czym do sypkich produktów dodać bardzo zimne masło pokrojone w małą kostkę. Ciasto rozcierać w dłoniach do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Następnie dodać żółtka, śmietanę i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto podzielić – 1/3 odłożyć do lodówki, a resztę rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę. Wstawić jeszcze na około 10 minut do zamrażarki. Formę z ciastem wyjąć, dno ciasta nakłuć widelcem na całej powierzchni, całość przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który należy wysypać kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolę. Kulki zapobiegną podnoszeniu się spodu podczas podpiekania. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 10-15 minut, po czym trzeba zdjąć papier z kulkami i piec je ponownie około 5-10 minut, aż spód ciasta lekko się zarumieni.

Truskawki umyć, przekroić na pół i umieścić w misce. Dodać do nich pokrojony drobno rabarbar i resztę składników: nasiona chia, cukier, ocet balsamiczny oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i odstawić.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane wcześniej owoce, na górę pokruszyć odłożone ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Całość piec jeszcze około 20-25 minut do zrumienienia się wierzchu tarty.

Tarta z truskawkami i rabarbarem - everyday flawours

SMACZNEGO!

Podobne artykuły