Owsiane ciasteczka pierniczkowe

Święta kojarzą nam się z przepysznymi pierniczkami. Oprócz tego by były pyszne, chcemy aby były jak najzdrowsze. Czy da się to połączyć? Damian Kordas w swojej książce „Ale ciacho!” pokazuje, że tak! Przedstawiamy przepis na owsiane ciasteczka pierniczkowe. 

fot.food-foto.pl
fot.food-foto.pl

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej
  • 80 g mąki krupczatki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g przyprawy piernikowej
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g syropu z agawy
  • 100 g oleju kokosowego

Wszystkie suche składniki przesiej przez sitko do jednej miski.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj agawę oraz olej kokosowy – podgrzewaj tylko do rozpuszczenia się składników. Wlej powoli do suchych składników i dokładnie wyrób ciasto. Formuj ciasteczka, następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 160 C przez 10-12 minut.

Podobne artykuły