Puszyste racuchy z ricottą i owocami leśnymi

O tej porze roku mnogość owoców zachwyca, przynajmniej mnie. Czekam miesiącami, aby móc po prostu wyjść do ogródka i prosto z krzaczka narwać pełen kubek poziomek lub borówek. Gdy już wrócę do kuchni, lubię dodawać je do wszystkiego. Między innymi lądują w takich oto racuszkach, które dzięki dodatkowi ricotty do ciasta są miękkie i puszyste. Zresztą… spróbujcie sami.

puszyste_racuchy_z_ricotta_i_leśnymi_owocami-15

8 sztuk

ZACZYN

  • 60 ml letniego mleka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

CIASTO

  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g miodu
  • 1 jajko
  • 150 g sera ricotta
  • 30 g miękkiego masła

DODATKOWO

  • 200 g mieszanki owoców leśnych (użyłam malin, poziomek oraz jagód)
  • olej do smażenia
  • jogurt do podania

Puszyste racuchy z ricottą o owocami leśnymi

Z mleka, szczypty cukru oraz drożdży zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut aż zacznie pracować – na powierzchni pojawią się bąbelki. W misce miksera umieścić mąkę pszenną, miód, jajko, ser ricotta oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, gdy stanie się gładkie wrzucać do niego po kawałku bardzo miękkiego masła. Ciasto najlepiej wyrabiać przy pomocy miksera, ponieważ będzie dość rzadkie. Dalej wyrabiać tak, aby ciasto wchłonęło całe masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

Teraz są dwie możliwości:

  1. Jeśli chcemy racuszki przyrządzać od razu, trzeba zostawić miskę z ciastem jeszcze na około 30 minut do godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość i wtedy racuchy można smażyć od razu.
  2. Jeśli ciasto przygotowaliście wieczorem, proponuje po godzinie wyrastania umieścić je w lodówce i następnego dnia przed smażeniem wyciągnąć z lodówki 1-2 godziny wcześniej.

Przed smażeniem, należy rozgrzać patelnię, posmarować ją bardzo cienką warstwą oleju i łyżką nakładać na nią racuchy. Na wierzchu każdego placka umieścić łyżkę owoców po czym smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z jogurtem.

Puszyste racuchy z ricottą o owocami leśnymi

SMACZNEGO!

Podobne artykuły