Słodkie i słone grzanki, czyli ciepły chleb z pająkiem

Już niedługo czas przebrań i powycinanych dyń. Jeśli planujecie urządzić przyjęcie halloweenowe koniecznie wypróbujcie te przepisy. Pochodzą z książki „Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci” wydawnictwa Jedność. Są strasznie pyszne.

lifetime_foto_cecylkahalloween_artykul

Słodkie grzanki

Przygotujcie:

  • chleb tostowy
  • jajko
  • kubek mleka
  • dżem porzeczkowy albo truskawkowy
  • oliwę
  • kalifornijskie śliwki
  • pestki słonecznika i dyni
  • patelnię
  • drewnianą łyżeczkę

Umyj jajko pod bieżącą wodą i wbij je do miseczki. Dodaj mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy. Zamocz porcję chleba tostowego w cieście i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na każdej grzance zrób kleks z dżemu i ułóż pająka z kalifornijskich śliwek, pestek dyni i pestek słonecznika.
Jeśli lubisz możesz też posypać słodkie grzanki cynamonem. Jeśli chcesz, możesz też błyskawicznie przygotować grzanki czosnkowe. Posmaruj kromki chleba z obu stron masłem. Podsmaż je na patelni, a następnie natrzyj obranym ząbkiem czosnku. Pycha!

Słone grzanki

Przygotujcie:

  • chleb tostowy
  • kubek mleka
  • jajko
  • dwie łyżki białego serka śmietankowego
  • sól
  • oliwę
  • czarne oliwki
  • łyżeczkę posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, natki pietruszki)
  • patelnię
  • miseczkę

Umyj jajko i wbij je do miseczki. Dodaj mleko, szczyptę soli i posiekane zioła. Wszystko wymieszaj. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy. Zamocz kawałki chleba tostowego w cieście i smaż je z obu stron na złoty kolor. Na każdej grzance zrób kleks z serka śmietankowego i ułóż pająka z czarnych oliwek.
Takie grzanki doskonale smakują z plastrem pomidora lub ogórka.

Podobne artykuły