Szaszłyki z grilla

Ciepłe dni i coraz cieplejsze wieczory sprawiają, że chętnie spędzamy swój wolny czas przy grillu. To tu spotykamy się z rodziną i znajomymi i tu po prostu mile spędzamy wspólne chwile. Coraz chętniej też eksperymentujemy z daniami, które można przygotować przy jego udziale. I choć nadal lubimy grillowane klasyki, na naszych rusztach pojawiają się również bardziej wyszukane propozycje.

Jedną z takich propozycji są szaszłyki warzywno-drobiowe w ananasowo-morelowej marynacie z sosem Worcestershire, smak których dopełniają grillowane w boczku pieczarki. Bogactwo smaków i aromatów sprawia, że nie tylko smak, ale również zapach, który unosi się podczas ich przygotowywania, z pewnością zachwyci naszych gości.

Szaszłyki z grilla - gotowanie cieszy

SZASZŁYKI DROBIOWE
(składniki na 5-6 sztuk)

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 4 plastry ananasa z zalewy

MARYNATA DO MIĘSA

SZASZŁYKI Z PIECZAREK
(składniki na 5 sztuk)

  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • 15 plastrów wędzonego, surowego boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli

Składniki marynaty łączymy ze sobą i zanurzamy w niej pokrojonego w kostkę i oprószonego solą kurczaka. Mięso odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

Papryki, cebule oraz ananasa kroimy w mniejsze kawałki i nabijamy na patyczki na zmianę z zamarynowanym mięsem. Jeśli w naczyniu pozostaną resztki marynaty, przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy nią również warzywa.

Oczyszczone (ale nie obrane pieczarki) owijamy boczkiem i nabijamy na patyczki, po 3 sztuki na każdy. Następnie smarujemy je z obu stron oliwą wymieszaną z solą i przeciśniętym czosnkiem.

Szaszłyki grillujemy przez około 20 minut, obracając je od czasu do czasu.

Szaszłyki z grilla - gotowanie cieszy

Podajemy, według uznania, z roszponką lub rukolą.

 

Podobne artykuły