Tarta z kurkami, szpinakiem, cheddarem i orzechami włoskimi

Jesień nadciąga nieubłaganie, a wraz z nią stragany uginają się pod obfitością jesiennych warzyw, owoców i grzybów. Do moich ulubionych pośród tych ostatnich należą kurki, które pojawiają się już wczesnym latem. Można je wykorzystać w różnych daniach, choć najczęściej spotykane są chyba w prostym sosie śmietanowym z dodatkiem dużej ilości pietruszki. W takiej postaci też za nimi przepadam. Ale gdy już się nasycę tą wersją lubię wykorzystywać kurki do najróżniejszych dań, a zwłaszcza do tart różnego rodzaju. W tej idealnie komponują się ze szpinakiem, serem cheddar i orzechami włoskimi. Taka domowa jesienna uczta, którą możecie mieć w domu.

tarta_z_kurkami-46

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 110 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 12%

NADZIENIE

  • 250 g umytego i osuszonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 250 g kurek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany 12%
  • 150 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • olej

Do miski przesiać mąki, dodać sól oraz płatki chilli i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dorzucić do miski i rozcierając w palcach doprowadzić całość do konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajko, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na minimum 30 minut umieścić w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii, wyłożyć nim formy, które następnie umieścić w lodówce na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Formy z ciastami wyjąć, dna ponakłuwać widelcem. Każdą formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia na który wysypać kulki do pieczenia lub ziarna fasoli. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut, po tym czasie kulki z papierem usunąć i piec jeszcze 5 minut.

W czasie gdy tarty się pieką przygotować nadzienie. Szpinak podsmażyć chwilę na łyżeczce oleju, aż straci objętość, następnie przełożyć go do miski. Na łyżeczce oleju zeszklić cebulę i dorzucić wyczyszczone kurki. Smażyć chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparuje, a kurki zmiękną, po czym przełożyć całość do miski ze szpinakiem. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać nożem i dorzucić do nadzienia. Całość doprawić i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć ze sobą jajka oraz śmietanę. Dobrze doprawić solą oraz pieprzem.

Na podpieczone spody wylać masę jajeczno-śmietanową, na niej rozłożyć nadzienie z kurek i szpinaku. Pomiędzy nadzienie powtykać kawałki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut aż góra ładnie się zrumieni.

tarta_z_kurkami-15

Podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO!

Podobne artykuły