Tort malinowy

Jeśli ktoś z Waszych bliskich obchodzi w najbliższym czasie urodziny, to z pewnością ten malinowy tort sprawi solenizantowi wiele radości i będzie dla niego niezwykle miłą – zarówno dla oka, jak i dla podniebienia – niespodzianką.

Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt i lekka masa z dodatkiem musu z malin tworzą duet wręcz idealny. A orzeźwiający, owocowy smak sprawi, że z pewnością goście będą go wspominać przez jeszcze długi czas.

Tort Malinowy Arena 2

Tortownica o średnicy 24 cm

BISZKOPT:

  •  5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

KREM:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 500 g malin
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzątku

PONCZ:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • ok. 200-250 g malin

Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Do połączonych żółtek z białkami wlewamy wodę.

Do masy jajecznej przesiewamy obie mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Przestudzony biszkopt obkrawamy od tortownicy i przekrawamy na pół.

Maliny miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus, do którego dodajemy jogurt oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Kiedy masa zacznie delikatnie tężeć, serek mascarpone łączymy z płynną kremówką i miksujemy do chwili połączenia się składników i powstania gęstego kremu. Cały czas mieszając wlewamy zmiksowane maliny.

Obie części biszkoptu skrapiamy ponczem.

Masę dzielimy na 3 części (jedna może być odrobinę mniejsza).

Na biszkopt wykładamy pierwszą część masy i delikatnie wciskamy w nią pozostałe maliny, które następnie przykrywamy drugą częścią masy. Na wierzchu układamy drugi krążek biszkoptu i delikatnie dociskamy. Resztą masy pokrywamy wierzch i boki tortu, po czym wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Przed podaniem wierzch tortu dekorujemy bezami i malinami.

Tort malinowy - urodzinowy tort

 

Podobne artykuły