Tortlille z grillowaną cukinią, pesto i humusem

Letnie miesiące sprzyjają podróżom. I bez względu na to, czy wybieramy kierunki mniej lub bardziej odległe, czy pozwalamy sobie tylko na weekendowy wypad, lub też szykujemy się do dłuższej wyprawy, czy wybieramy się sami, czy w gronie przyjaciół, zawsze pojawia się to samo pytanie. Czym zaspokoić głód podczas podróży?

Tortilla z humusem i pesto

Moja odpowiedź na to pytanie to tortilla z humusem, pesto oraz grillowaną cukinią, która idealnie sprawdzą się jako zdrowa i pożywna przekąska. Świetnie zastąpi też klasyczną kanapkę, baton czekoladowy lub przekąski typu fast food z baru przy drodze. A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż kwadrans.

4 porcje

Składniki:

  • 4 tortille
  • 4 łyżki humusu
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • 2 młode, cienkie cukinie
  • 1 awokado
  • 2 małe pomidory
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 4 garści rukoli
  • 1 łyżka oliwy

Cukinie kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni grillowej do chwili, aż zmięknie. Każdą tortillę smarujemy humusem wymieszanym z pesto, a na nim układamy plastry cukinii, pokrojone w cienkie plasterki awokado i pozbawione gniazd nasiennych pomidory. Całość posypujemy drobno posiekaną cebulą oraz rukolą. Tortillę zwijamy ciasno w rulon i przekrawamy na pół. Zawijamy w papier, przewiązujemy i układamy w pudełku z przykryciem.

Tortilla z humusem i pesto

Podobne artykuły