Zielona sałatka z komosą ryżową, szparagami i pesto

Zielona sałatka jest pełna pysznych składników, takich jak zielone szparagi, pesto z pestek słonecznika oraz komosa ryżowa. Ta ostatnia wspaniale wzbogaca ją nie tylko smakowo, ale jest także fantastycznym źródłem białka i wielu innych składników mineralnych. Sałatka jest nie tylko idealna jako dodatek do grilla, ale także jako samodzielna przekąska w porze lunchu. A jeśli w trakcie przygotowania zostanie Wam trochę pesto, koniecznie zjedzcie je na kanapkach lub z makaronem.

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i pesto

3 PORCJE

  • 80 g nieugotowanej komosy ryżowej ( około 1/2 szklanki)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól

PESTO

  • 80 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g  sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (około)
  • sól

Zdrowa sałatka ze szparagami i komosą ryżową

Komosę umieścić w misce i wypłukać kilka razy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna przełożyć do garnka , zalać 1 i 1/3 szklanką wody, posolić i zagotować. Gdy komosa zacznie się gotować, garnek przykryć pokrywką , zmniejszyć ogień na mały i gotować około 15 minut. W razie konieczności w trakcie gotowania dolać trochę wody. Po ugotowaniu komosę ostudzić.

Szparagi gotować we wrzącej wodzie około 5 minut. Następnie umieścić na sicie i zalać zimną wodą.  Ugotowane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostudzonej komosy ryżowej.

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. W blenderze umieścić uprażone ziarna, umytą i osuszoną natkę oraz obrany ząbek czosnku. Wszystko razem zmiksować, po czym dodać starty drobno ser oraz sól do smaku. Zmiksować ponownie, wlać oliwę, wymieszać.

Około 1/2 pesto wymieszać z resztą składników sałatki, ewentualnie doprawić solą. Resztę pesto można zjeść na kanapkach lub z makaronem.

Zielona i zdrowa sałatka idealna do mięs

SMACZNEGO!

Podobne artykuły